Laidun Herefordin aromi on ainutlaatuinen, mehevä ja täyteläinen.

NAUDANLIHAN RESEPTIT:
(Markus Maulavirta)

NAUDAN JAUHELIHA:
> LAIDUN HEREFORD HAMPURILAISPIHVI
> JAUHELIHAKASTIKE POHOJALAASITTAIN
> HEREFORD WALLENBERGPIHVI

NAUDAN ULKOFILE:
> VANHANAJAN LEHTIPIHVI, PIPARJUURILASTUJA
> HEREFORD ULKOFILE, PUNAVIINIKASTIKKEEN JA SIENIEN KERA

NAUDAN SISÄFILE:
> TOURNEDOS tai CHATEAUBRIAND, NAUDAN SISÄFILEPIHVI PUNAVIINIKASTIKKEEN KERA

NAUDAN PAISTI:
> HEREFORD BOURGOGNEN PATA
> TAVALLINEN HEREFORD PALAPAISTI
> STROGANOFF ELI SUIKALEPATA HEREFORDISTA
> HEREFORD OLUT-PAISTI

MUUT HERKULLISET HEREFORD-RESEPTIT:
> GRILLATTUA HEREFORDINRINTAA


Osta lihat täältä:





LAIDUN HEREFORD HAMPURILAISPIHVI
Tässä helppo hampurilaispihvin ohje, tällä reseptillä on vaikea epäonnistua!

500 g Hereford jauhelihaa
1 dl sipulia
1,5 dl tummaa olutta
1 tl murskattua maustepippuria
1-2 tl hienoa merisuolaa
öljyä paistamiseen

4 lehteä rapeaa salaattia
4-8 viipaletta tomaattia
4-6 rkl chilimajoneesia (majoneesia ja chilikastiketta)
4 kpl sämpylää

Sekoita jauhelihaan hienoksi hakattu sipuli, olut ja mausteet. Sekoita huolella ja muovaa noin sentin paksuisiksi pihveiksi.
Paista kuumalla pannulla, kummaltakin puolelta pari minuuttia.

Tällä välin halkaise sämpylä ja paahda se, joko toisella pannulla tai odota että pihvit ovat valmiit ja paista sitten samalla pannulla.
Aseta salaatin lehti puolikkaalle sämpylälle ja asettele pihvi päälle. Pihvin päälle tulee chilimajoneesi ja leikattu tomaatti.
Vielä jos tahdot, lisää muutama punasipulirengas ja paahdettuja auringokukan siemeniä.
Laita toinen sämpylän puolikas päälle kanneksi ja voit aloittaa herkuttelun!




HEREFORD JAUHELIHAKASTIKE POHOJALAASITTAIN


500 g jauhettua Hereford jauhelihaa
1 sipuli hienoksi hakattuna
2-3 valkosipulin kynttä
n. 1 dl hienoksi hakattuja sieniä
n. 1 dl karkeaa porkkanaraastetta
n. 1 dl karkeaa palsternakkaraastetta
1 dl karkeaa lantturaastetta
0,5 dl tomaattipyrettä
nippu persiljaa hienoksi hakattuna
pippuria, merisuolaa, lihalientä ja vettä

Ruskista jauheliha rypsiöljyssä pienissä erissä. (Jos laitat pannulle kerralla liikaa, liha kiehuu eikä ruskistu.)
Siirrä ruskistetut lihat pataan tai kattilaan.

Käristä vihannekset pannussa tai järjestyksessä: hakattu valkosipuli, sipuli, sienet, porkkana, palsternakka ja lanttu.
Käristä kaikkia niin, että ne alkavat notkistua ja saavat hieman väriä.
Lisää lopuksi tomaattipyre ja käristä vielä hetki.

Yhdistä kaikki ainekset lihojen, kaada vettä/lihalientä sen verran joukkoon, että 2/3 ruskistetusta massasta peittyy.

Aloita hiljainen keittely. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä maukkaampi on lopputulos.
Juuri ennen kuin lopetat keittämisen, lisää hienoksi leikatut yrtit.

Kastike saa olla sakeaa, mutta keittelyn edetessä voit lisätä nestettä sitä mukaan, kun katsot keitoksen sitä tarvitsevan.
(Osan nesteestä voi korvata punaviinillä.) 







VANHANAJAN LEHTIPIHVI, PIPARJUURILASTUJA

180 g litteäksi lyöty Hereford ulkofileepihvi
myllytettyä mustapippuria
myllytettyä tai jauhettua merisuolaa
rypsiöljyä grillaamiseen
4-5 kpl piparjuurilastua
nokare voita paistamiseen
2 rkl hienoksi leikattua persiljaa
pari tippaa sitruunamehua

Sivele pihvi rypsiöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
Grillaa tai paista nopeasti kypsäksi.

Sulata voi pannulla ja anna kevyesti ruskistua.
Lisää piparjuurilastut ja pyöräytä muutaman kerran voissa, lisää persilja ja sitruunamehu.

Annostele piparjuurivoi pihvin päälle.







TOURNEDOS tai CHATEAUBRIAND, NAUDAN SISÄFILEEPIHVI PUNAVIINIKASTIKKEEN KERA

Tournedos
on hienoin pihviliha. Tournedos leikataan aina sisäfileen keskiosasta ja se on paksuudeltaan n. 3 - 4 cm.
Tournedoksen, eli tornipihvin valmistaminen on aina haasteellinen tehtävä. Pihvin voi valmistaa joko pannulla tai grillissä. Pannun etu on siinä, että saa pikakastikkeeseen arvokkaita lihamakuja pannun pohjalta.
Chateaubriand on ns. tavallinen sisäfilepihvi, joka on paksuudeltaan n. 1,5 - 2 cm


Sisäfileepihvi
Myllytettyä pippuria ja suolaa
Voita paistamiseen
Murskattu valkosipulin kynsi
Tinjamin oksa
2 dl Punaviiniä kastikkeeseen
(mieluusti kuumien aluiden paahteista punaviiniä.)

TOURNEDOS:
Kuumenna pannu ja laita melko reilu nokare voita pannuun.
Kun voi alkaa vaahdota, lisää valkosipuli, tinjami ja pihvi.
Yleensä pihviä ei käännetä kuin kerran, mutta tässä tapauksessa on syytä kääntää muutama ylimääräinen kerta.
(Aina parempi, jos onnistuu yhdellä kääntämisellä.)

Paista pihviä hiljalleen muutaman kerran käännellen ja voilla valellen. (Jos usko loppuu, laita pihvi 170 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi.)

Paistamisen jälkeen laita pihvi vetäytymään folion alle kastikkeen teon ajaksi.

PUNAVIINIKASTIKE:
Kaada pannuun punaviini ja haihduta se niin, että viiniä on jäljellä 2 desistä noin puoli desiä, jopa vähemmän. Heitä joukkoon muutama kylmä voinokare ja vispaa ahkerasti, niin saat miellyttävän kastikkeen.  








HEREFORD ULKOFILE, KOKONAISENA PAISTETTUNA, PUNAVIINIKASTIKKEEN JA MUHENNETTUJEN SIENIEN KERA.

ULKOFILE
n. 1 kg pala ulkofilettä (pintakalvot saavat olla mukana)
Muutama valkosipulinkynsi murskattuna
Muutama oksa tuoretta tinjamia ja rosmariinia
Myllytettyä suolaa ja mustapippuria
Voita paistamiseen

PUNAVIINIKASTIKE
2 dl punaviiniä
voita muutama nokare

MUHENNETUT SIENET
300 - 400 g tuoreita sieniä
1 hienoksi hakattu sipuli
n. 3 dl erikois/paksua kermaa
suolaa
pippuria

ULKOFILE:
Sido lihanpala kalastajanlangalla tasapaksuksi "pötköksi".

Sulata pannulla voi, lisää murskattu valkosipuli ja yrtin oksat. Mausta myllytetyllä mustapippurilla ja murskatulla merisuolalla. Älä pese paistinpannua, vaan laita sivuun odottamaan kastikkeen tekoa.

Aseta liha uunipannulle ja laita lihaan digitaalinen paistomittari. Aseta lihan sisälämpötilaksi 55 - 58 asetta.

Laita liha paistumaan uuniin alhaiseen, 120 - 130 asteen lämpötilaan. Kypsymiseen menee noin tunti. Kun liha on saavuttanut halutun lämpötilan, ota se pois uunista ja laita vetäytymään folion alle noin 15 - 20 minuutiksi.
(Näin nesteet pysyvät lihan sisällä ja kypsyminen tasaantuu.)

PUNAVIINIKASTIKE:
Kaada pannuun punaviini ja haihduta se niin, että viiniä on jäljellä 2 desistä noin puoli desiä, jopa vähemmän. Heitä joukkoon muutama kylmä voinokare ja vispaa ahkerasti, niin saat miellyttävän kastikkeen.  

MUHENNETTUJA SIENIÄ:
Leikkaa sienet lohkoiksi tai suikaleiksi, riippuen sienestä.
Käristä sieniä voissa, kunnes ne alkavat sopivasti kuivua ja neste vähentyä.
Lisää hienoksi leikattu sipuli.
Käristä hetki ja lisää kermaa muutamassa erässä.
Keitä kokoon sopivan sakeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Peitä kannella ja pidä lämpöisenä tarjoiluun saakka.








HEREFORD WALLENBERGPIHVI
pihveistä hienoin!

500 g kalvotonta Hereford jauhelihaa
3 dl erikoiskermaa
1 dl vaaleaa leipää
6 munan keltuaista
suolaa
pippuria
nelimaustetta (maustesekoitus)


Sekoita lihat tehosekoittimessa tai yleiskoneessa.
Lisää joukkoon keltuaiset ja kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Mausta suolalla, pippurilla ja nelimausteella.

Raasta päivän vanha valkoinen leipä hienoksi ja "kasta" punnitut 150 g lihapalat raasteeseen ja muotoile pihviksi.

Ruskista voissa molemmin puolin ja paista uunissa 4 - 5 minuuttia 180 asteessa.

Kastikkeeksi sopii ruskistettu voi ja kaveriksi perunasose.








GRILLATTUA HEREFORDINRINTAA


n. 1 kg pala naudan rintaa
n. 1.5 dl karkeaa suolaa
1 porkkana
pala selleriä
pala palsternakkaa
pala purjoa
3 laakerin lehteä
muutama persiljan oksa
n. 10 murskattua valkopippuria
3 rkl hunajaa
1:n sitruunan mehu

Suolaa rintaliha yön yli. Laita lihapala kylmään veteen ja lämmitä kiehuvaksi.
Kuori syntynyt vaahto pois ja lisää pestyt pilkotut juurekset ja mausteet.
Keitä hiljaa hymyillen noin 3 - 4  tuntia tai kunnes liha on murean kypsää.
Nosta lihapala astiaan ja peitä voipaperilla, aseta pieni paino päälle. (Vaikka sokeripaketti.)
Anna olla painon alla yön yli kylmässä.

Tällä välin siivlöi liemi ja keitä kokoon. Saat keittää varsin reippaasti, lientä saa jäädä noin 1,5 - 2 dl. Tällöin liemen pitäisi olla melko tiivistä ja vahvaa.
Lisää hunaja ja sitruunamehu, kuumenna niin että hunaja liukenee.

Leikkaa poikkisyin naudanrinnasta noin sentin paksuiset viipaleet ja aseta öljytylle grilliritilälle.
Penslaa kastikkeella ja grillaa pari minuuttia per puoli.

TOINEN TAPA GRILLATA LIHA ILMAN KEITTÄMISTÄ.
Mausta rintapala suolalla ja pippurilla: hiero pintaan valkosipulia.
Laita liha grilliin ja kansi kiinni. Lämpötila olisi syytä pitää siinä 90 - 110 asteen välissä.
Aikaa tähän menee noin 6 - 7 tuntia, mutta lopputulos palkitsee.

Grillaamisen jälkeen kääri vielä folioon ennen tarjoilua.








HEREFORD BOURGOGNEN PATA
Todellinen klassikko!

Bourgognen pata on hyvin kuuluisa ruoka, josta on olemassa kaikenlaisia variaatioita.
Yksi asia, joka siinä pitää kuitenkin ehdottomasti olla, on Bourgognelainen viini.
Se voi mainiosti olla myös valkoviiniäkin, mutta alkuperäisreseptissä on käytetty Pinot Noir rypäleestä tehtyä punaviiniä.

Muista! Mitä alhaisempi kypsytyslämpötila, sitä mehukkaampi maku! (Toki myös valmistusaika pitenee)

n. 500 g Hereford naudan paistia, 3 - 4 cm kuutioina
1 plo Bourgognelaista viiniä
100 g pekonia
2 rkl tomaattipyrettä
1 hienoksi pilkottu sipuli
2-3 murskattua valkosipulin kynttä
muutama tinjamin oksa
muutama persiljan oksa
voita lihojen ruskistamiseen
suurustukseen tärkkelyssuurustetta tai perinteistä jauho-rasvasuurusta.
100 g tuoreita herkkusieniä
15 kpl pieniä kuorittuja sipuleita

Ruskista lihapalat, valkosipuli ja silputtu sipuli voissa.
Siirrä ruskistetut lihat kasariin tai uunipataan.
Huuhtele paistinpannu punaviinillä ja kaada viini lihojen päälle.
Punaviiniä tulisi olla noin 3/4:s osaa lihojen määrästä.
Kiehauta lihat ja viini kertaalleen, kuori vaahto pois ja lisää mausteet.

Anna lihojen kypsyä uunissa n. 100 asteessa 3 - 4 tuntia tai kunnes lihat ovat murean kypsiä.

Kypsymisen loppuvaiheessa voi ruskistaa voissa kokonaiset sipulit ja kokonaiset herkkusienet ja lisätä ne pataan lihojen sekaan.

Kun kaikki on kypsä, niin siivilöi liemi erikseen. Tämän jälkeen suurusta liemi sopivan sakeaksi ja siivilöi uudestaan lihojen päälle.

Perinteisesti lisukkeeksi on käytetty pilahviriisiä tai paistettuja perunoita, mutta myös ohra käy maukkaaksi lisukkeeksi.









TAVALLINEN HEREFORD PALAPAISTI
Kun liha on hyvää, tavallinen riittää!

n. 500 g Hereford palapaistia
3 sipulia
2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua, naurista
pala palsternakkaa
vettä tai lihalientä
4-6 laakerinlehteä
muutama murskattu mustapippuri
jauhettua merisuolaa
voita tai rypsiöljyä ruskistamiseen

Ota lihat huoneenlämpöön.
Pese ja kuori vihannekset. Leikkaa vihannekset ja sipuli reiluiksi kuutioiksi tai paloiksi.
Kuumenna pannu ja lisää rasva. Ruskista lihapaloja kauttaltaan pienissä erissä ja laita ruskistetut lihapalat pataan odottamaan.
Ruskista vihannekset samassa pannussa.

Laita ruskistetut vihannekset lihojen joukkoon ja sekoita kevyesti.
Lisää hieman suolaa, pippurit ja laakerilehdet.
Lisää nestettä (vettä tai lihalientä) sen verran, että 2/3 osaa lihoista peittyy.

Kuumenna pata ensin liedellä kiehuvaksi ja laita sitten 120 - 140 asteiseen uuniin.
Hauduta muutama tunti, kunnes liha on mureaa.

(Voit laittaa padan kuumempaankin uuniin, jolloin kypsyminen hieman nopeutuu, mutta lopputulos ei ole yhtä mehevä.)









STROGANOFF ELI SUIKALEPATA HEREFORDISTA


500 g hyvin ohuita Hereford paistisuikaleita
voita ruskistamiseen
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli hienoksi leikattuna
100 g herkkusieniä lohkottuna neljään osaan
2 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl sinappia
3-4 dl vettä/lihalientä hauduttamiseen
Loraus suolakurkun lientä
2 dl smetanaa

Ruskista lihat pannussa pienissä erissä, mausta suollala ja pippurilla.
Siirrä lihat haudutuskattilaan.

Ruskista samassa pannussa ensin valkosipuli, lisää sitten sipuli ja herkkusieni.
Kun kaikki ovat kevyesti ruskistuneet, lisää tomaattipyré ja käristä vielä hetki.

Siivilöi liemi lihojen päälle. Lisää mausteet. (Nestettä pitää olla n. 2/3 osaa lihojen määrästä.)
Laita kansi päälle ja hauduta hyvin hitaasti liedellä tai uunissa kypsäksi.

Liha on kypsää, kun suikale repeää kevyesti venyttämällä.

Siivilöi liemi erilleen ja suurusta kevyesti, jauhosuuruksella tai tärkkelyksellä.

Lisää joukkoon kerma ja keitä sakeaksi.

Lisää kastike lihojen päälle. Lopuksi lisää joukkoon käristetyt sienet.






HEREFORD OLUT-PAISTI


n. 1 kg Hereford paistia
2 porkkanaa (ei kovin isoja)
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyrettä
tinjamin oksa
rosmariinin oksa
4 kpl laakerinlehtiä
10 murskattua mustapippuria
2 plo Hereford -olutta
(saatavilla mm. Laidun Herefordin verkkokaupasta)
pari rkl viinietikkaa
nokare voita
n. 2 dl kermaa


Pese, kuori ja pilko vihannekset noin sentin kuutioiksi.
Ruskista paistikimpale voissa, mausta suolalla ja pippurilla ja nosta uunipataan/vuokaan.
Ruskista vihannekset pannulla, lopussa lisää tomaattipyré. Nosta vihannekset pataan lihan seuraksi.
Huuhtele pannu lorauksella olutta, kaavi vielä pohja puhtaaksi ja lisää pataan.
Kaada loput oluesta ja mallasetikasta pataan muiden mausteiden kanssa.

Laita pata ensin 220 asteiseen uuniin 20 minuutiksi.
Laske uunin lämpötila 120 - 130 asteeseen ja hauduta matalassa lämmössä paistia noin 3 - 4 tuntia.
(Mitä alhaisempi lämpö, sen mehukkaampi lopputulos.)

Kypsyyden voit kokeilla painamalla paistia. Jos paistin pintaa jää pieni kuoppa, eikä se kimmahda ylös, paisti on todennäköisesti kypsä.

Siivilöi liemi eri kattilaan ja mausta kermalla. Suurusta kastike jauho-rasva suuruksella tai tärkkelysjauholla ja keitä kastikkeeksi.

Leikkaa paisti viipaleiksi ja tarjoa kastikkeen kera.

Lisukkeena voi tarjota sieniä tai vaikka keitettyä kukkakaalta.

Lihat ja oluen löydät täältä:






 

12/ 2016 LR mainos