Sanotaan, että "Rakkaudella laitettu ruoka maistuu parhaalle".
- Sama pätee rakkaudella kasvatettuun lihaan.

Laidun Hereford on kahden emolehmäkasvattajan yritys, joiden perusarvoihin kuuluu eläinten hyvinvointi. Naudasta huolehditaan vasikasta aikuiseksi, tarjoten parasta mahdollista hoivaa ja ravintoa, sekä mahdollistamalla lajinmukaisen käyttäytymisen ja turvalliset olosuhteet. Eläintä kunnoittava kohtelu on itsestään selvyys loppuun saakka.


Tutustu tilojen toimintaan:

           Jussi ja Paula Harju ostivat Teuvan Äystön kylässä sijaitsevan tilansa vuonna 1994. Alkuun tila pyöri maidontuottannon voimin, mutta lypsykarjasta kuitenkin luovuttiin kokonaan vuonna 2009. Ensimmäiset "lainaherefordit" saapuivat tilalle vuonna 2008. Rotuun Jussi ja Paula tykästyivät siinä määrin, että samana vuonna he päättivät ostaa omia herefordeja heti kerralla parisenkymmentä. Harjut ihastuivat herefordeissa niiden rauhalliseen luonteeseen ja rehunkäyttökykyyn. Ennestään tilalla asustelleet lypsylehmät jättivät laitumelta paljon syömättä ja olivat käytökseltäänkin hyvin erilaisia. Rodun valinnassa painoikin rauhallisen luonteen lisäksi myös lihatuotantoon soveltuvan rodun löytäminen sekä helpot poikimiset. Tällä hetkellä Harjun tilalta löytää kaikkiaan seitsemänkymmentä herefordia, kun mukaan lasketaan poikivat emot, nuori karja ja sonnit.

Ulkona herefordit laiduntavat toukokuussta marraskuuhun saakka, talven viettoon eläimet viedään pihapiirissä sijaitsevaan pihattoon. Talvisinkaan ei herefordien tarvitse sisällä kököttää, sillä eläimillä on mahdollisuus päästä haukkaamaan raitista ilmaa jaloittelutarhaan, jossa ne viihtyvätki aina sään suosiessa. Harjun herefordeista voi kesäisin nähdä vilauksen vaikkapa ohikulkumatkalla, sillä laitumet sijaitsevat aivan kantatie 67:n vieressä. Vaikka tiellä on paljon liikennettä, eivät rauhalliset herefordit liikenteen melua hätkähdä.
Jussi kertoo eläinten saavan käyttäytyä mahdollisimman luonnonmukaisesti, kun emot pääsevät kesäksi hoitamaan vasikoitaan laitumelle. Tulevan poikimisen varmistaa samalla laitumella oleileva sonni. Kesän ajan pellolla elämästä nautiskeleekin yksi ja iso onnellinen perhe. Harjun tilalla rehut kasvatetaan itse eikä teollisia rehuja eläinten suuhun eksy. Valkuaisrehutkin poikineille puristetaan omista rypseistä.

Alusta alkaen tilalta on löytynyt myös turvetuotantoa. Kun suo aikanaan loppuu, laitetaan alue nurmiviljelyyn, johon se hyvin soveltuu. Osa alueista onkin jo otettu laidunkäyttöön. Tilojen yhteistyökuvioissa Harjun tilalla tuotetaan kuiviketurpeet myös Tannerin tilan tarpeisiin. 


Jyri Tannerin tila sijaitsee Teuvalla Perälän kylässä. Tila on ollut suvun omistuksessa vuodesta 1960. Tilalla on alusta asti keskitytty maidontuotantoon, mutta nykyinen isäntä hurahti herefordeihin Seinäjoen talvinäyttelyissä 1987. Ensimmäinen emolehmä tilalle syntyi vuonna 1991 ja siitä se sitten on lähtenyt kasvamaan.

Tannerin tilalla laiduntaa 40 emoa vasikoinen keväästä alkutalveen Perlän lakeilla laitumilla ja jokirantojen varsilla. Talveksi herefordit pääsevät suojaan sateelta ja vedolta kylmäpihattoihin. Hereofordien ruokinta perustuu laitumeen ja heinään.

Yhdistetty maidontuotanto ja pihvilihan tuontanto antaa kustannusetuja rehunkorjuussa ja työajoisessa, sekä yhteistyötilojen kanssa tehdyissä konehankinnoissa. 


Yhdessä pärjää paremmin, tässä Laidun Herefordin yhteistyötilat:

Antti ja Maija Toija
Tila sijaitsee Kauhajoen Kantokylässä Kainaston joen varrella, laidumaiden ympäröimänä. Isännän ja emännän silmäterinä tilalla olostaan nauttivat kuutisenkymmentä hereford-emolehmää, sekä lisäksi nuori karja sekä sonnit. Ensimmäiset herefordit muuttivat tilalle vuonna 2007, kun tila siirtyi Antille sukupolvenvaihdoksen myötä. Sukupolvenvaihdoksen myötä tuli tilan uudelle isännälle aika miettiä siirtoja tulevaisuuden kannalta, sillä pelkkä kasvintuotanto ei olisi elantoa tuonut. Nuoren isännän vaihtoehtoina olikin ottaa lisäksi karjataloutta tai hankkia työ tilan ulkopuolelta, jolloin oman tilan työt olisivat jatkuneet lähinnä harrastuksena muun ohella. Antti päätyi emolehmätuotantoon, joka oli alkanut kiehtoa hänen työskennellessään Tannerin tilalla. Isännän "sydän sykki" Herefordeille, niiden lauhkeuden, suvaitsevaisuuden sekä hyvien emo-ominaisuuksien vuoksi, joten rotuvalinta oli helppo. Ja onhan Hereford myös sitä parasta lihaa! Karjatalouden lisäksi tilalla harjoitetaan myös koneurakointia ja metsätaloutta. Toijan tila tuo koneurakoinnillaan panoksensa tilojen yhteistyökuvioon.

Vuonna 2009 Toijan tilalla siirryttiin luonnonmukaiseen tuotantoon.
Siirtymävaiheiden jälkeen, vuodesta 2012 lähtien, tilalla kasvatettu liha on ollut luomua.


Sirkku ja Reijo Alanko-Luopa
Valtatie 3:n varressa Kurikassa sijaitsee Luopa-niminen kylä, jossa hereford-karjaansa kasvattavat Sirkku ja Reijo Alanko-Luopa. Sukupolvenvaihdos tapahtui Alangon tilalla 1990, jolloin tilalla oli myls lypsykarjaa lihakarjan rinnalla. Lypsykarjasta luovuttiin 1996, jonka jälkeen valikoituivat herefordit tilan lihakarjaroduksi.

Tila siirtyi luomutuotantoon keväällä 2010. 

09/ 2017 LR mainos